Koronavírus: USA evidujú najviac nakazených koronavírusom na svete

27.03.2020 Celý región

New York 27. marca (TASR) – V Spojených štátoch aktuálne evidujú najviac prípadov nákazy novým koronavírusom na svete. USA tak v počte infikovaných predstihli už aj Čínu a Taliansko. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré včera neskoro večer zverejnili Univerzita Johnsa Hopkinsa aj denník The New York Times, informuje agentúra AFP.

Obe zverejnené bilancie sa pritom mierne líšia, avšak zhodne uvádzajú, že USA majú momentálne najviac nakazených na svete.

Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa evidujú v USA 82 404 nakazených, zatiaľ čo podľa denníka The New York Times sa ochorenie COVID-19 dosiaľ potvrdilo u 81 321 ľudí. V Číne momentálne podľa údajov AFP evidujú 81 285 nakazených a v Taliansku 80 539.

Ochoreniu COVID-19 zároveň dosiaľ v USA podľahlo prinajmenšom 1178 osôb, uvádza Univerzita Johnsa Hopkinsa. Za posledný deň pritom približne stovku úmrtí zaznamenali len v New Yorku, ktorý je v rámci USA akýmsi epicentrom nákazy.

Čoraz viac amerických nemocníc hlási preťaženosť v súvislosti s pacientmi hospitalizovanými s ochorením COVID-19. Zhruba 40 percentám Američanov bolo odporučené, aby okrem nevyhnutných prípadov nevychádzali z domu a zabránili tak ďalšiemu šíreniu nákazy.

Experti sa zároveň domnievajú, že nové čísla nakazených indikujú, že zomrie ešte omnoho viac Američanov. Zároveň tvrdia, že skutočný počet infikovaných môže byť ešte oveľa vyšší než oficiálny, keďže v krajine je nedostatok testovacích súprav.

Oficiálne údaje o počte nakazených vydáva americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, ktoré je však oproti údajom iných inštitúcií, akou je aj prestížna Univerzita Johnsa Hopkinsa, veľmi pozadu. Do štvrtkového večera Centrum pre kontrolu a prevenciu chorô uvádzalo len 68 440 infikovaných.

Na prvenstvo USA v počte nakazených už reagoval aj prezident Donald Trump. Uviedol, že sa v súvislosti pandémiou koronavírusu chystá ešte večer (približne o 02:00 SELČ) telefonovať s čínskym prezidentom Si Ťin-pching. Informáciu, že je v USA aktuálne najviac nakazených, však spochybnil. "Neviete, aké sú tieto čísla v Číne," povedal prezident.
 
 

Pre koronavírus Ukrajina zatvára svoje hranice

Kyjev 27. marca (TASR) – V dôsledku šírenia koronavírusu sa ukrajinská štátna hranica uzavrie, a to aj pre Ukrajincov, ktorí sa do 27. marca nevrátia do vlasti. Včera to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Súčasne so zatvorením hranice sa zastaví aj všetka preprava cestujúcich, uvádza sa vo vyhlásení Zelenského na internetovej stránke prezidenta Ukrajiny.

"Dnes už nemáme viac času na čakanie. Čelíme zložitej voľbe medzi občanmi, ktorí sú stále v zahraničí, a bezpečnosťou 40 miliónov občanov v krajine. Našou povinnosťou ako štátu je postarať sa o každého ukrajinského občana," zdôraznil Zelenskyj.

Poznamenal, že diplomatické misie v zahraničí sa postarajú o tých, ktorí sa v nasledujúcich dvoch dňoch nevrátia domov.

"Nikto nezabudne na ukrajinského občana, ktorý sa zdržiava v zahraničí. Postupne vás budeme vracať zo zahraničia, ale s náležitým ohľadom na epidemiologickú situáciu v mieste vášho pobytu, ako aj na možnosť poskytnúť všetky potrebné prostriedky a na pripravenosť zdravotníckeho systému na vašu povinnú izoláciu," uviedol ukrajinský prezident.

Poznamenal, že vláda v stredu na jeden mesiac zaviedla režim mimoriadnej situácie. "Toto je dôležité rozhodnutie pre zdravie Ukrajincov. Nemalo by sa to zamieňať s mimoriadnym stavom. Mimoriadna situácia je dočasný právny režim, ktorý konsoliduje prácu všetkých orgánov a zároveň neobmedzuje ústavné práva občanov. Tento režim nie je o diktatúre, ale o disciplíne," dodal.

Na Ukrajine potvrdili včera dosiaľ 156 prípadov infekcie koronavírusom, z toho päť smrteľných. Jeden pacient sa uzdravil.
 

Čína potvrdila 55 nových prípadov, takmer všetky sú zo zahraničia

Peking 27. marca (TASR) – Čína dnes potvrdila 55 nových prípadov ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový druh koronavírusu. S výnimkou jedného prípadu ide o osoby, ktoré sa vírusom nakazili v zahraničí, informovala agentúra AP.

V stredočínskom meste Wu-chan, kde sa pandémia koronavírusu vlani v decembri začala, opäť nepribudli nové prípady nákazy, uviedla čínska Národná zdravotnícka komisia.

Čínske štátne médiá v súvislosti s množiacimi sa prípadmi zavlečenia infekcií zo zahraničia varujú pred druhou vlnou nákazy. V krajine hlásili celkovo už 595 takýchto prípadov nákazy, väčšinou u Číňanov vracajúcich sa do vlasti, medzi ktorými je veľké množstvo študentov.

V Číne doposiaľ zaznamenali 81.340 prípadov ochorenia COVID-19 a 3292 úmrtí. Počet nových prípadov nákazy v minulých týždňoch rapídne poklesol.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok večer informovalo, že všetci cudzí štátni príslušníci, vrátane osôb s právom na pobyt, budú mať od soboty zakázaný vstup na územie Číny. Dočasne bude pozastavená aj možnosť bezvízového tranzitu.

Výnimku zo zákazu bude mať zahraničný diplomatický personál a posádky lietadiel a lodí zaisťujúcich medzinárodnú dopravu. O čínske víza budú môcť stále žiadať cudzinci, ktorí do krajiny cestujú za účelom nevyhnutných ekonomických, obchodných, vedeckých alebo technologických aktivít alebo z naliehavých humanitárnych dôvodov. Obmedzené budú aj počet a kapacita medzinárodných letov.

Peking a mnohé ďalšie čínske mestá už zaviedli povinnú 14-dňovú karanténu pre všetky osoby prichádzajúce spoza hraníc.
 
 

Rusko má už viac ako 1000 pozitívne testovaných, pracuje na vakcíne

Moskva 27. marca (TASR) - Počet ľudí nakazených v Rusku novým koronavírusom v piatok prekročil hranicu 1000 prípadov.

Informovala o tom agentúra Interfax, podľa ktorej úrady za posledných 24 hodín nahlásili 196 nových prípadov, z toho 156 v Moskve. Počet ľudí pozitívne testovaných na koronavírus sa tým v Rusku zvýšil na 1036, pričom väčšina z nich - viac ako 700 - pripadá na Moskvu.

Komplikáciám vyvolaným chorobou COVID-19, ktorú koronavírus vyvoláva, podľahli v Rusku traja ľudia, vyplýva z bilancie úradov.

Z nemocníc ako vyliečených prepustili v Rusku doteraz 45 ľudí. Viac ako 100 Moskovčanov, u ktorých má choroba COVID-19 ľahší priebeh, sa lieči doma.

Po kritike za nedostatočný skríning ruské úrady tento týždeň pristúpili k rozsiahlejšiemu testovaniu. Vo štvrtok vykonali približne 200.000 testov.

Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško vo štvrtok vo vysielaní ruskej štátnej televízie informoval, že klinické skúšky ruskej vakcíny proti koronavírusu sa začnú asi o šesť mesiacov. Doplnil, že na nej pracujú štátne, ale aj súkromné laboratóriá a farmaceutické spoločnosti a ústavy.

Na margo testovania v Rusku uviedol, že okrem štátnych laboratórií ho budú vykonávať aj súkromné.

Za najdôležitejšie pritom minister označil "nie testovanie, ale rešpektovanie súboru opatrení", ktoré nariadila vláda v snahe brániť rozšíreniu epidémie koronavírusu.

V rámci týchto opatrení budú mať všetci zamestnanci v Rusku v dňoch od 30. marca do 5. apríla platené voľno. V tomto čase budú zavreté školy, obchody s nepotravinárskym tovarom a zariadenia verejného stravovania s výnimkou tých, ktoré majú rozvoz jedál a nápojov. Ruský premiér Michail Mišustin vo štvrtok vydal aj nariadenie, že až do 1. júna zostanú uzavreté všetky rekreačné zariadenia, kúpeľné domy, sanatóriá a motely, ako aj detské tábory.
 
 

V Španielsku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 769 ľudí

Madrid 27. marca (TASR) - Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Španielsku za 24 hodín o 769. Nákaze doposiaľ v tejto krajine podľahlo 4858 ľudí. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Nákazu koronavírusom doposiaľ v Španielsku potvrdili u 64.059 osôb, pričom za posledných 24 hodín pribudlo 7871 nových prípadov. AFP poukázala na nižšiu mieru nárastu počtu nových prípadov nákazy, keďže došlo k 14-percentnému zvýšeniu oproti predchádzajúcemu dňu, keď zaznamenali nárast o 18 percent.

Už do stredy zomrelo v Španielsku na koronavírus viac ľudí ako v Číne, kde sa vírus koncom vlaňajška objavil. Horšie postihnutou krajinou na svete je už len Taliansko, kde nákaze podľahlo viac ako 8000 ľudí.
 
 

Holandsko hlási ďalších 112 úmrtí a 1172 nakazených

Haag 27. marca (TASR) - Počet ľudí, ktorí sa v Holandsku nakazili novým koronavírusom, stúpol v piatok o 1172 (16 percent) na 8603. Informovala o tom v piatok stránka verejnoprávneho rozhlasu NOS s odvolaním sa na údaje Národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM).

Pribudlo aj 112 nových úmrtí na chorobu COVID-19 alebo komplikácie s ňou spojené, ktorú vírus spôsobuje; mŕtvych je tak celkovo 546.

RIVM upozornil, že nové prípady úmrtí nie sú nevyhnutne sumárom uplynulých 24 hodín. Pacienti mohli zomrieť skôr, ale RIVM ich nahlásili iba za posledný deň.

Vo štvrtok pribudlo v Holandsku 1019 nakazených a 78 úmrtí.

"Počet hospitalizovaných pacientov a počet úmrtí stúpa pomalšie, ako v situácii bez prijatých opatrení. To by mohlo naznačovať, že tieto opatrenia ovplyvňujú rýchlosť šírenia vírusu," uvádza sa v stanovisku RIVM. Podľa inštitútu sa to bude dať lepšie posúdiť na konci tohto alebo začiatkom budúceho týždňa.

Najviac nakazených (2488) hlási provincia Severné Brabantsko. Nasledujú provincie Južné Holandsko a Severné Holandsko.

Holandská vláda občanom odporučila vyhýbať sa sociálnym kontaktom a udržiavať odstup najmenej 1,5 metra. Zhromaždenia viac ako 100 ľudí sú zakázané a školy, divadlá, kiná a reštaurácie sú zatvorené.
 
 

Vo Švajčiarsku sa koronavírusom nakazilo už vyše 12.100 ľudí

Ženeva 27. marca (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom dosiahol vo Švajčiarsku v piatok 12.161. V krajine zaznamenali doteraz 206 úmrtí na ochorenie COVID-19, informoval portál 20min.ch s odvolaním sa na úrad pre zdravotníctvo (BAG).

Od štvrtka sa počet infikovaných zvýšil o 1390 a pribudlo aj 36 úmrtí.

Doteraz bolo vo Švajčiarsku podľa portálu 20min.ch vykonaných 97.012 testov a k piatkovému popoludniu bol výsledok pozitívny pre 12 percent testovaných osôb.

Prvý prípad nákazy vo Švajčiarsku zaznamenali 25. februára, odvtedy sa koronavírus rozšíril do všetkých kantónov.

Švajčiarska vláda vyzvala občanov, aby zostali doma, zakázala verejné podujatia s účasťou nad päť osôb, zaviedla prísne hraničné kontroly a zakázala vstup občanom Rakúska, Nemecka, Talianska, Španielska a Francúzska.
 
 

V meste Kendirli a okolitých obciach zaviedli karanténu

Istanbul 27. marca (TASR) - V meste Kendirli a štyroch okolitých obciach, ktoré sa nachádzajú v tureckej provincii Rize na pobreží Čierneho mora, zaviedli karanténu. Úrady tak urobili v snahe zabrániť potenciálnym prípadom nákazy novým druhom koronavírusu, informovala v piatok agentúra AFP.

Dopravu do týchto oblastí a z nich zakázali. Osoby s príznakmi, ako je kašeľ a horúčka, identifikujú a vo svojich domovoch sa podrobia lekárskym prehliadkam. Ak by bol ich stav vážnejší, pôjdu do nemocnice, píše sa vo vyhlásení provinčného zdravotníckeho riaditeľstva.

Úrady prijali v boji s koronavírusom v celej krajine rad opatrení od uzavretia škôl a univerzít, zrušenia futbalových zápasov až po zákaz hromadných modlitieb.

V Turecku dosiaľ zaznamenali 3629 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, pričom ochoreniu COVID-19 spôsobenému týmto koronavírusom podľahlo 75 ľudí.
 
 

Viac ako 9400 zdravotníckych pracovníkov v Španielsku má koronavírus

Madrid 27. marca (TASR) - Celkom 9444 zdravotníckych pracovníkov je v Španielsku nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najvyšší počet zo všetkých krajín postihnutých pandémiou, oznámila v piatok organizácia Amnesty International (AI). Informovali o tom agentúra AP a internetové noviny Público.

Zdravotnícki pracovníci predstavujú takmer 15 percent všetkých prípadov nákazy v Španielsku. Oznámil to koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón, podľa ktorého je to "vysoký počet" v porovnaní s ostanými postihnutými krajinami.

Zdravotnícki pracovníci podľa AP hovoria o vážnom nedostatku základných ochranných pomôcok, ako sú rúška, rukavice a plášte. Nemocnice v krajine sú preplnené.

Amnesty vo vyhlásení Španielsko požiadala, aby vyvinulo viac úsilia na ochranu svojich zdravotníckych pracovníkov. Španielske zdravotnícke úrady tvrdia, že robia maximum na to, aby všetkým pracovníkom zabezpečili ochranné pomôcky.

Nákaze koronavírusom SARS-CoV-2 doposiaľ v Španielsku podľahlo 4858 ľudí a 64.059 osôb je infikovaných, pričom za posledných 24 hodín pribudlo 7871 nových prípadov.
 
 

V Británii podľahlo koronavírusu ďalších 181 ľudí

Londýn 27. marca (TASR) - V Spojenom kráľovstve zaznamenali za 24 hodín 181 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o najväčší nárast za jeden deň, keď sa celkový počet obetí zvýšil z 578 na 759. Informoval o tom v piatok denník The Guardian.

Podľa britského ministerstva zdravotníctva bolo na koronavírus už testovaných celkovo 113.777 ľudí, z nich 99.198 malo negatívne výsledky a 14.579 pozitívne.

Spomínaný denný nárast úmrtí na COVID-19 v Británii (o 31 percent) je v globálnom meradle siedmy najvyšší po Taliansku, Španielsku, Číne, Iráne, Francúzsku a Spojených štátoch.

V Anglicku zomreli pacienti vo veku od 29 do 98 rokov, pričom všetci okrem štyroch vo veku od 82 do 91 rokov mali aj iné závažné zdravotné ťažkosti.

V Británii v piatok informovali o svojich pozitívnych testoch na koronavírus premiér Boris Johnson a minister zdravotníctva Matt Hancock. Obaja majú podľa vlastných slov mierne príznaky ochorenia.

Agentúra Reuters pripomína, že tento týždeň mal pozitívny test na koronavírus aj následník trónu princ Charles, najstarší syn a kráľovnej Alžbety II. Charles má mierne príznaky, jeho zdravotný stav je dobrý a nachádza sa v karanténe vo svojom sídle v Škótsku.
 
 

V Taliansku podľahlo koronavírusu ďalších 919 ľudí

V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 919 ľudí. Je to najvyšší denný nárast od 20. februára, začiatku vypuknutia pandémie. Počet mŕtvych tak stúpol na 9134, informovala v piatok večer spravodajská televízia Sky Tg24 s odvolaním sa na Úrad pre civilnú ochranu.

Do tohto počtu nie ja započítaných 50 mŕtvych hlásených vo štvrtok z regiónu Piemont.

Celkový počet infikovaných osôb - vrátane obetí a uzdravených - dosiahol 86.498. Predstavuje to nárast o 5909 prípadov oproti 6153 prípadom registrovaným vo štvrtok.

Z koronavírusu sa v Taliansku vyliečilo 10.950 ľudí, čo je o 589 viac ako vo štvrtok.

Po piatich týždňoch od oficiálneho začiatku pandémie v Taliansku registruje táto krajina v tejto chvíli podľa najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa najviac nakazených na svete. Na druhom mieste sú USA a tretia je Čína, ale vzhľadom na očakávané aktualizácie údajov v najbližších hodinách sa toto poradie zrejme zmení.
 
 

AFP: Počet obetí nového koronavírusu už celosvetovo presiahol 25.000

Paríž 27. marca (TASR) - Pandémia nového koronavírusu SARS-CoV-2 si už celosvetovo vyžiadala viac ako 25.000 životov, najviac v Európe. Vyplýva to z údajov, ktoré na základe oficiálnych štatistík jednotlivých krajín zhromaždila do piatka 15.30 h SEČ agentúra AFP.

Svetadielom s najvyšším počtom obetí je podľa týchto údajov práve Európa. Čo sa týka jednotlivých krajín, najviac úmrtí evidujú v Taliansku (9134), nasleduje Španielsko (4858) a Čína (3292), z ktorej sa pandémia rozšírila do celého sveta.

Na celom svete sa od vlaňajšieho decembra, keď sa koronavírus začal šíriť zo stredočínskeho mesta Wu-chan, koronavírusom nakazilo vyše 547.000 ľudí.
 
 
 

Vo Francúzsku podľahlo koronavírusu ďalších 299 ľudí

Paríž 27. marca (TASR) - Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom v nemocniciach za posledných 24 hodín ďalších 299 ľudí. Celkový počet obetí epidémie sa tak zvýšil na 1995 osôb, informoval v piatok večer generálny riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon.

Salomon konštatoval, že vo Francúzsku doteraz potvrdili koronavírus u 32.964 osôb. Dodal, že skutočný počet prípadov je pravdepodobne oveľa vyšší, pretože testovanie je vyhradené pre vysoko rizikových pacientov.

Najnovší denný prírastok je nižší ako 365 nových úmrtí hlásených vo štvrtok. Údaje o obetiach vo Francúzsku nezahŕňajú tých, ktorí zomreli doma alebo v domovoch dôchodcov.

Vo francúzskych nemocniciach je hospitalizovaných 15.732 ľudí (tretina má menej ako 60 rokov), na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa nachádza 3787 osôb, pričom 42 z nich má menej ako 30 rokov.

Podľa Salomona je "dobrou správou", že sa uzdravilo približne 5700 ľudí, ktorí mali ochorenie COVID-19.
 

Počet nakazených v USA prekročil 97 tisíc

Washington 27. marca (TASR) - Osemnásťtisíc nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 345 úmrtí zaznamenali Spojené štáty za posledných 24 hodín. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Spojené štáty celkovo zaznamenali 97.028 prípadov nákazy a 1475 ľudí na následky ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, zomrelo.

Stanica CNN na svojej stránke pripomína, že USA sa v počte nakazených dostali na prvé miesto na svete pred Taliansko a Čínu.

Najvážnejšia situácia je v štáte New York, odkiaľ hlásia viac ako 44.000 nakazených a 519 úmrtí, uvádza agentúra AP. Hospitalizovaných je tam viac ako 6000 osôb, z čoho takmer 1600 je v intenzívnej starostlivosti. Guvernér štátu New York Andrew Cuomo žiadal v piatok zvýšenie kapacity nemocníc v meste New York o ďalších 4000 lôžok a nariadil, aby školy zostali zavreté po dobu ďalších dvoch týždňov.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu odobrila v piatok masívny záchranný balík v hodnote viac než dvoch biliónov dolárov pre americkú ekonomiku zasiahnutú koronavírusovou krízou.
 
 

Vyberte región